Landsbyene på Kos

 

 

Det finnes flere små, men koselige, landsbyer på Kos - som er verdt et besøk. 

 

Pyli

Dette er en gammel landsby som ligger midt på øya. Landsbyen er liten, men vakker og lite turistifisert. Den har mange tradisjonelle steinhus, små og store kirker, et lite torg, lokale tavernaer og kaffebarer. Byen er mest kjent for sitt naturlige springvann som kommer opp fra seks forskjellige fontener.

 

I nærheten av torget, midt i byen, kan man besøke et "Pyliotiko spiti" (et gammelt Pyli-hus) hvor du kan se hvordan de lokale landsbyboerne levde i gamledager. Det er små rom, tradisjonelt dekorert med mange originale møbler.

 

Pyli er også kjent for sin sølv- og gullsmed - Ria og Remko - et nederlandsk ektepar som har bodd på Kos siden vinteren 1977/78. Om du er på smykkejakt, så vil jeg anbefale å starte her, for prisene er bedre enn f.eks. i gamlebyen i Kos. Vi legger i alle fall alltid turen innom her når vi leier bil, og Pili er et naturlig stopp for lunsj eller bare kalde forfriskninger. Byen er ikke stor, men har flere hyggelige tavernaer på torget, hvor du både får god mat og god service!

 

Om man kjører gjennom byen og videre oppover i fjellet, kommer man til Old Pyli, hvor man får en fantastisk utsikt og hvor fjellene føles så nære at man nesten kan strekke seg ut og ta på dem. På veien passerer man også Ypapanti-kirken fra det 14. århundre, som er verdt et besøk.

 

 

Zia

Dette er øyas mest populære landsby, på grunn av beliggenhet, utsikt og de små og trange gatene hvor du kan få kjøpt alt fra krydder til keramikk og tepper. Prøv den lokalproduserte honningen!

 

Landsbyen har et stort utvalg av tavernaer, og mange av de har takterrasse med flott utsikt. Herfra ser man mye av Kos, samt flere av naboøyene (Pserimos, Plati og Kalymnos).

 

Herfra går også veien opp til toppen av Dikeos - øyas høyeste fjell. Mange kjører til Zia og tar gåturen opp. (Husk vann!)

 

 

Zia er som sagt et veldig populært turistmål både på dagtid og kveldstid. Men det er en vennlig landsby, og det er fortsatt flott å nyte en middag på toppen av byen, mens solen synker ned i havet! (Les mer om Taverna Zia under Favoritter.) Husk kamera!

 

 

Platani

Dersom du har tenkt å besøke Asklepion, Europas første moderne sykehus, kjører du gjennom Platani. Men jeg vil foreslå at du også stopper her, i alle fall om du er sulten. I denne byen, som også går under det tyrkiske navnet Kermetes, har de samlet det beste av det greske og tyrkiske kjøkkenet. En real meze (grekernes svar på tapas) her er aldri feil, og også svært populært blant lokalbefolkningen på øya.

 

Platani er kjent som tyrker-landsbyen, og dette henger sammen med at mange av tyrkerne som ble igjen på øya når den (igjen) kom tilbake på greske hender, bosatte seg her. Her finner man også en restaurert moské.

 

Kardamena, Tigaki og Mastihari er typiske badebyer, og ganske sterkt dominert av engelske turister. Nå skal det sies at det er noen år siden jeg sist var innom disse byene, så dette kan ha endret seg... I nærheten av Mastihari har det også kommet et stort badeland - som visstnok skal være veldig bra. 

 

Kefalos ligger på enden av øya, og på toppen av byen kan du vandre gjennom trange gater, få med deg fantastisk utsikt, studere en gresk kirkegård, eller bare se på livet fra en av de mange serveringsstedene. Her bør du også holde kamera klart, for det finnes noen utrolig flotte motiver innimellom. 

 

Andre små landsbyer er Lagoudi, Evangelistria, Assomatos, Antimachia og Zipari.

 

 

Kilde: meg selv og http://www.kosexplorer.com

 

 

 

kos-hellas.com © 2008 • Kristin L. Andersen

www.kos-hellas.com