Ut på tur

 

Så hva skal du se på Kos, i tillegg til strender og landsbyer. Vel, det er en del å velge mellom. Noen av stedene presenterer jeg her.

 

Først starter jeg med en nyhet for sommeren 2011;

 

Naturpark i Zia

Det er under etablering i Zia en naturpark som bl.a. skal vise fram dyr som finnes på Kos (esler, påfugler, skilpadder mm), men hvor man også skal kunne nyte en flott utsikt over øya, og ikke minst en fantastisk solnedgang. Her vil man finne lekeapparater til barna, en liten kantine som vil selge snacks og drikkevarer, og noen flotte utsiktspunkter. Vi har vært og tatt en tjuvtitt, og ble imponert over omgivelsene, den stenlagte stien og ikke minst utsikten!

 

 

 

 

 

Planen er at de skal åpne i midten av mai, og jeg skal garantert tilbake i løpet av sommeren for å se hvordan det har blitt.

 

Du finner parken ved å kjøre opp til Zia og følge veien ut til venstre et par hundre meter. Kommer du fra Asklepion-siden, så får du parken på venstre side akkurat før du kommer inn i Zia.

 

Her kan du se en liten film fra en av utsiktspunktene (iphone-kvalitet).

 

Men noen ting har vært her litt lengre;

 

Asklepion

Om man er fascinert av historie og arkeologi, så er Asklepion et "must"! Her kan du rusle rundt og forestille deg hvordan dette, Europas første moderne sykehus, så ut for snart 2500 år siden.

 

At dette fungerte som et glittrende rehabiliteringssted, det forstår man når man ser utsikten!

 

Hele komplekset ble bygget til ære for den greske guden Asklepios og består av fire nivåer. Her fantes det helbredende kilder, templer, pasientrom - samt en medisinsk skole i Hippokrates ånd.

http://www.kosexplorer.com/asklepion/

 

 

Plaka

Om man følger hovedveien fra Kos by sørvestover (det er bare én hovedvei!) i ca 30 min, kommer du til Plaka. Dette er nesten som en egen liten verden på Kos. En barnålskog med et yrende fugleliv. Og de aller største fuglene; påfugl!

 

Dette er et yndet picnic-sted for grekerne, og ofte samles de her 1. mai for grilling og samvær. Her finnes det både benker og bord, og her kan barna samle kjempekongler, lete etter påfuglfjærer eller studere skilpaddene.

 

Det er enklest å komme seg hit med leiebil eller motorsykkel.

http://www.kosexplorer.com/plaka-forest/

 

 

Palio Pyli (Old Pyli)

Den gamle hovedstaden på øya ligger plassert godt opp i høyden. Dette er et stort område med noen godt bevarte/restaurerte hus, og rester av en borg som ble bygget mellom det 9. og 11. århundre. Når Kos ble erobret av Johanitterridderne, ble borgen restaurert og styrket, for å sikre forsvaret av området. Om du tar turen på toppen, vil du bli belønnet med en fantastisk utsikt.

 

Her kan du se en liten video (iphone-kvalitet) fra Palio Pyli.

 

 

De arkeologiske utgravingene i Kos by

Langs den beryktede bargata finnes et større - og et av de viktigste -  utgravingsområdene som absolutt er verdt et besøk. Du finner området ved å gå gjennom blomsterportalen fra Frihetstorget, eller opp en av stikkgatene fra havna. Her kan man se vegger fra det gamle havneområdet, samt flere offerplasser. Området stammer fra 4-300 år før Kristus.

http://www.kosexplorer.com/the-harbour-excavations-the-ancient-agora-site-in-kos-town/

 

 

Det arkeologiske museum

Museumet finner man på Frihetstorget, og er åpent på dagtid alle dager unntatt mandager.

 

Her finner man bl.a. en samling av statuer og kunstverk og mosaikk fra romertiden.

http://www.kosexplorer.com/kos-museum/

 

 

 

Casa Romana

Også kalt det romerske hus. Romerne hadde en stor innflytelse på den greske arkitekturen, og fant opp mange av materialene, rør- og varmesystemene som fortsatt brukes i dag.

 

Arkitekturen og stilen tyder på at stedet en gang var preget av rikdom, luksus og high-tech, etter datidens standard. Veggene er dekket av marmor, og på man kan se rester av mosaikk, malerier og statuer på innsiden. Flere av mosaikkene ble dessverre tatt fra Casa Romana og plassert i Stormesterpalasset på Rodos. Men noe ser man altså her, og noe kan man se i det arkeologiske museet.

http://www.kosexplorer.com/the-casa-romana-in-kos-town/

 

 

Thermes - de varme kildene

Om man følger veien sørover gjennom Psalidi, så langt den går, kommer man til Thermes eller de varme kildene. På stranden her kan man graver tærne ned i sanden å kjenne varmtvannet boble opp. Det er også laget et "basseng" der en av kildene komme ut fra fjellet. Et populært utfluktsmål for grekerne på slutte av sesongen. Et bad her skal visstnok ha helbredende effekt...

http://www.kosexplorer.com/the-therma-springs-near-agios-fokas/

 

 

Kilde: meg selv og http://www.kosexplorer.com

 

 

 

kos-hellas.com © 2008 • Kristin L. Andersen

www.kos-hellas.com